Biologisch

Toen ik een klein meisje was, aten we vaak spinazie à la crème. Ik dacht dat spinazie zo groeide. Geen idee dat het een blad was aan een plant, in de grond. Toen ik mijn eerste wortel uit de grond trok, wist ik niet wat ik mee maakte. De één was gekronkeld, de ander lang, de ander dik. En ze róken lekker! Èchte wortels, met modder er nog op, met het loof eraan. Ineens snapte ik waar het bosje met het touwtje uit de supermarkt, vandaan kwam.
Alles doet er toe.
Het doet er toe hoe los de grond is, hoe gezond ze is, dat er genoeg licht is, genoeg water, genoeg liefde en aandacht. Alles heeft invloed op elkaar, is verbonden met elkaar. En zodra je je dit ècht beseft…kun je eigenlijk niet meer terug. Niet meer terug naar wortels die groeien op kunstmest, en niet meer terug naar onrijp geplukte aardbeien, op steenwol gekweekte tomaten…
Alles heeft z’n tijd nodig.
En als je dit kunt volgen net als de bomen de seizoenen gedwee volgen, zo kun je je lichaam voeden met het eten van het seizoen. Als je in de winter meer naar binnen gaat, en het kouder is, voed je dan met groenten die uit de diepe grond komen; bieten, kolen. En maak je warme soepen.
In de zomer als de zon volop schijnt en je gevoel op buiten gericht is, dan word je blij van de uiteinde van de groenten, de bladeren van de sla, de radijsjes vlak op de grond.
Laat je leiden.
Als je mij geblinddoekt een biet of een tomaat laat proeven, dan pik ik er uit welke biologisch is.
De diepte, de levenslust, de zoetheid, het aardse. Het is als een goed boek of echt mooie muziek.
Niet oppervlakkig, maar met aandacht gemaakt, bedacht, verzorgt, van binnen uit gecreëerd, diep verbonden.
En dán is iets goed.
En zó willen wij koken. Met het verhaal van een echt goed gerijpte vrucht of groenten, dát maakt een gerecht echt dienend voor je lijf, voor hoe opgeladen en gevoed je je voelt na het eten.
Dan kun je spreken van eten als medicijn.
De eenvoud en de levenslust van biologische groenten is hoe het moet zijn.
Goede olijfolie op een zoete coeur de boeuf en dat dât al genoeg is.
En by the way, we laten de dieren lekker leven! Dus bij ons is alles plant-aardig, en wij kunnen dat beestachtig lekker maken!
Liefs Anne Marije & Janneke